JOHNNY KIDD & THE PIRATES – QUIVERS DOWN THE BACKBONE

“Going Back In Time On The Sounds Of The Nation, It’s A Caroline/Veronica Flashback” was in de jaren ’60 de veelgehoorde jingle bij de populaire piratenzenders ‘Radio Caroline’ en “Radio Veronica’, meteen gevolgd door één van de legendarische nummers uit het muzikale hitverleden. We hebben er zelf ook nostalgische herinneringen aan en die kwamen nu ook weer even naar boven toen we aan de recensie voor het verzamelalbum “Quivers Down The Backbone” van de Engelse rock’n’rollgroep ‘Johnny Kidd & The Pirates’ wilden beginnen.

Deze formatie scoorde tal van hits in aan het eind van de jaren ’50 en het begin van de jaren ’60. De bekendste nummers uit hun discografie zijn zeker “Please Don’t Touch” in 1959, het in 1960 uitgebrachte “You Got What It Takes” en het op de video te beluisteren “Shakin’ All Over”. Maar hun muziek was later vooral een grote inspiratiebron voor allerlei rock’n’rollgroepen die zich in de volgende decennia in hun zoektocht naar hitsucces aan dit zo dansbare muziekgenre hebben onderworpen.

Bij hun optredens vielen ‘Johnny Kidd & The Pirates’ op via hun decor van een piratenschip en door hun veelkleurige piratenkostuums, naast het ooglapje dat frontman Johnny Kidd (zijn echte naam was Frederick Albert Heath) altijd droeg, hoewel hij over twee goedfunctionerende ogen beschikte. Zo werd deze over een geheel eigen stijl beschikkende band een bron van inspiratie voor latere theatrale rockers als Alice Cooper en David Bowie (als ‘Ziggy Stardust’).

‘The Pirates’ waren in die tijd drummer Clem Cattini, bassist Brian Gregg en gitarist Alan Caddy. Met “Shakin’ All Over” bereikten ze de nummer één-positie in de Britse hitparade in 1960. Amper een jaartje later werd het nummer opnieuw opgenomen door ‘Vince Taylor And His Play-Boys’, ‘The Swinging Blue Jeans’ en zelfs ‘The Guess Who’ haalde de top van de Canadese hitlijst in 1965 met deze song. The Who’ coverden het nummer eveneens op hun album “Live At Leeds” in 1970 en ook Wanda Jackson, Suzy Quatro en Iggy Pop waagden zich ooit aan een versie van “Shakin’ All Over”.

Toen het succes van de groep begon af te nemen kozen de drie ‘Pirates’ eieren voor hun geld en gingen ze spelen bij andere formaties. Johnny Kidd nam als soloartiest het bluesy nummer “Hurry On Back To Love” op en creëerde daarna een nieuwe groep die dezelfde naam als de originele band behield en meteen een klein hitje scoorde met de song “A Shot Of Rhythm And Blues”. Toen Johnny Kidd in 1966 plots overleed in een zwaar auto-ongeval, kwam er een einde aan het bestaan van deze groep en verhuisde ‘Johnny Kidd & The Pirates’ naar de afdeling ‘legendarische Britse rockgroepen’.

(valsam)

 

Tracklist
1. PLEASE DON'T TOUCH
2. GROWL
3. FEELIN'
4. IF YOU WERE THE ONLY GIRL IN THE WORLD
5. STEADY DATE
6. YOU GOT WHAT IT TAKES
7. LONGIN' LIPS
8. SHAKIN' ALL OVER
9. YES SIR, THAT'S MY BABY
10. RESTLESS
11. MAGIC OF LOVE
12. BIG BLON' BABY
13. WEEP NO MORE MY BABY
14. MORE OF THE SAME
15. I JUST WANT TO MAKE LOVE TO YOU
16. LINDA LU
17. LET'S TALK ABOUT US
18. PLEASE DON'T BRING ME DOWN
19. SO WHAT
20. HURRY ON BACK TO LOVE
21. I WANT THAT
22. A SHOT OF RHYTHM AND BLUES
23. I CAN TELL

Bonus tracks
24. PLEASE DON'T TOUCH (live)
25. GROWL (live)
26. DREAM LOVER (live)
27. SHAKIN' ALL OVER (live)
28. RESTLESS (live)
29. MAGIC OF LOVE (live)
30. THAT'S ALL YOU GOTTA DO (live)
31. MY BABE (live)
32. A SHOT OF RHYTHM AND BLUES (live)
33. DR FEELGOOD (live)

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video